Installatie Flight Simulator FSX

Welke mogenlijkheden zijn er?

 • Flight simulator FSX Deluxe Edition = 2 DVD's, met eventueel.
  Flight simulator FSX Acceleration expansion pack = 1 DVD.
 • of
 • Flight simulator FSX Gold Ediotion = 3 DVD's.
 • of
 • Flight simulator FSX Steam Edition = online download.
 • of
 • Prepar3D = online download
Welke versie installeren?

De Microsoft FSX op DVD is oude software (uitgebracht in 2006).
Installeer die niet op een computer met win8 of hoger. FSX crasht dan met de regelmaat van een klok. FSX draait goed op Windows XP en Win7.

Heb je een win8, win8.1 of win10, installeer dan de hedendaagse versie van FSX.
Dit is FSX steam edition (Ç24.99) of Prepar3D ($59.95).

Installatie van de DVD versie van Microsoft.

 • Plaats DVD in de lezer, en start (als dit niet automatisch gebeurt) het programma setup.exe.
 • Steek, als het installatie programma erom vraagt, de 2de DVD in.
 • Eens de installatie voltooid, start je het programma op.
  Registreer het programma met bijgeleverde code. Doe je dit niet, dan sluit het programma af na een half uur. Je kan dan ook niet het acceleration pakket installeren.
 • Heb je de acceleration DVD, plaats die dan in de lezer. Start ook hier de setup.exe op (als dit niet automatisch gebeurt).
 • Na installatie moet je terug een code ingeven, zodat je de simulatie onbeperkt kan gebruiken.

Hoe lang je deze versie van FSX nog kan registreren met de bijgeleverde codes in niet geweten. Omdat dit een oud programma is, en Microsoft GEEN product ondersteuning meer geeft voor FSX, verwacht ik dat Microsoft de registratieserver niet lang meer zal online houden.

Installatie van FSX steam edition.

Microsoft sloot in 2009 de deuren van de gameontwikkelstudio ACES. Dat was het gevolg van een personeelsreductie die in het hele bedrijf werd doorgevoerd. Ze verkochten de broncode van FSX aan Dovetail Games die de code aanpaste zodat FSX zonder problemen kan werken met win8, win8.1 en Win10.

 • Wil je FSX steam installeren dan moet je je eerst registreren op de steam website. Dit is gratis.
  Je kiest zelf een steam-accountnaam, en paswoord. Je moet ook een werkend mail-adres opgeven.
 • Je moet ook het programma Steam installeren op je computer.
  Kies zelf de map waarin Steam wordt geinstalleerd, bvb c:\steam.
 • Koop FSX steam aan. Dit doe je online, of in een winkel.
  Koop je de FSX steam edition in de winkel, dan krijg je een doos. Maar er zit GEEN DVD in, enkel een nummer die je moet invoeren in Steam. Zo weet Dovetale Games dat je het programma kocht in de winkel.
 • Het programma moet je altijd downloaden via het programma Steam. Dus starten we het programma op.
  Kocht je FSX SE online, dan zie je dat het programma klaar staat voor installatie. Kocht je het spel in een winkel, dan moet je in steam aangeven dat je een niewe game kocht. Je moet dan de code ingeven, en daarna staat FSX SE ook klaar voor installatie.
  Het spel is niet in enkele minuten ge´nstalleerd, je moet weten dat er een goede 2Gb gedownload moet worden, dus begin er maar aan als je wat tijd hebt.
 • FSX SE wordt in de steam map ge´nstalleerd.
  In ons voorbeeld is dit C:\steam\steamapps\common\fsx\
  Als je op je PC al de oude Microsoft FSX staan hebt, kan je (bij mij is dit toch zo) zonder problemen de steam edition installeren. Alles komt in andere mappen te staan.
 • Nog niet zelf gedaan, maar gehoord van andere FSCB-leden: Je kan met dezelfde inlog de FSX Steam installeren op meerdere computers.

Installatie van Prepar3D v4+.
Log correct in op de website van P3D. We kopen de P3D Academic License. Meer heb je niet nodig. Je krijgt via mail een Licence ID en een Activator code. Die hebben we nodig om P3D te ontgrendelen.
Na betaling kan je een installatieprogramma downloaden. Kies voor de full download. Dit bestand is ongeveer 13GB. Dit wil zeggen dat het wel een tijdje zal duren voor je het bestand op jouw computer hebt. Download ook de installatie instructies. Deze pdf is wel vlug te downloaden, zo heb je lectuur om de tijd te doden tijdens de download van het programma.

Eens zover unzip je het ZIP-bestand in een map naar jouw keuze. Er zitten negen .CAB- en drie .msi-bestanden in, en het installatiebestand: setup_Prepar3D .exe.
Dubbelklik op dit exe-programma op om de P3D installatie te starten.
Standaard wordt het programma in c:\Program Files\Lockheed Martin\Prepard3D v4 ge´nstalleerd. Klik op Options om de plaats, waar het programma moet komen, aan te passen.
Klik daarna op Install.
Ook hier heb je wat geduld nodig want er moeten 12 GB verzet worden in de juiste mappen. Na de installatie moet je je computer heropstarten.

Nu moet je P3D registreren. Zorg dat je een internetverbinding hebt, en hou de 2 codes bij de hand, die je in een Úmail kreeg. Klik op Activate, en op een volgend scherm vul je de gegevens in. Eens dit gedaan, start het programma verder op. Nog even wat geduld, en dan zie je het openingsscherm.

En ik heb het getest, je kan zeker zonder problemen P3D op 2 computers zetten, met dezelfde codes.

Van P3Dv401 naar V4.2
Om up te graden MOET je beginnen met het verwijderen van de Install_Client. Op het einde van deze procedure behoud je de key. Deze dus NIET mee uninstallen. Daarna start je de nieuwe Install_Client.msi.
Dan verwijder je de Install_Content, en zet je de nieuwe in de plaats. Je hebt daarvoor Install_Content.msi en cont1.cab nodig.
Als je de scenery wil updaten heb je alle 6 de scene.cabĺs nodig en de Install_Scenery.msi. Verwijder ook eerst de oude module voor je de update terug installeert.
Ik persoonlijk heb niet de scenery geŘpdated, enkel de client en de content. En P3D v4.2 start dan terug op zoals het hoort.

_____________________________________________________________________________