Installatie scenery FS2004 en FSX

Deze handleiding behandelt niet hoe je commerciŰle software moet installeren. We hebben het hier over installatie van freeware of shareware die je downloadt van het internet.

De meeste van die software is "ingepakt" met WinZip. Dit wil zeggen dat alle bestanden werden gecompresseerd en samengepakt in ÚÚn bestand. We starten met het uitpakken van de bestanden in een daarvoor speciaal aangemaakte map. Dan verplaatsen we de noodzakelijke bestanden naar de juiste mappen.
Vanaf "Windows XP" heb je WinZip niet echt nodig om de bestanden terug uit te pakken, bij oudere besturingssystemen wel. In de verkenner kan je de inhoud van gezipte bestanden bekijken door op de zip te dubbelklikken. Wil je ze uitpakken, dan moet je de inhoud van de zip verslepen naar een andere map.

Meer en meer wordt scenery ook aangeboden verpakt in een een installatieprogramma (*.exe). Je kan dus niet meer de inhoud controleren v˛˛r installatie. Bij het starten van het programma zal het alle bestanden uitpakken. Als je de keuze krijgt, pak de bestanden dan uit in een daarvoor speciaal aangemaakte map. Daarna kunnen de noodzakelijke bestanden verplaatst worden naar de juiste mappen. Zo blijf jij inzicht hebben in wat waar komt.

Soorten scenery

  • Gewone scenery.
  • Landclass scenery.
  • Mesh scenery.
  • AI.
AI is een verhaal apart. Het zal niet hier behandeld worden.
De installatie van de andere soorten scenery gebeurt op dezelfde wijze.

Stuctuur van scenery
Scenery moet niet in de "Flight Simulator"-map worden ge´nstalleerd. Elke map kan dienen.

Voorstel: Plaats al uw scenery in de map "c:\wereld".
In die map maak je per land een andere map aan.
Per luchthaven of streek van dit land maak je dan terug mappen aan.

De luchthaven van Brussel komt dus in "c:\wereld\belgie\ebbr\".

In elke luchthaven-map komen telkens nog 2 mappen met als naam "scenery" en "texture". Zie bijgevoegd screenshot...

In de map scenery komen alle bgl-standen,
in de texture-map komen alle textures (dds, bmp, agn, r8, pat,...)

En dat is het... Zo eenvoudig is het.

Of toch niet?
Als FS opstart wordt eerst de map "FS\scenery\world\scenery" gelezen. Daarin zitten de hoogtes van al de luchthavens. Als je een andere hoogte wil geven aan een luchthaven, dan moet hier een correctie gebeuren. Daarom wordt voor het aangepaste vliegveld een kleine bgl gemaakt en gezet in de map "FS\scenery\world\scenery". Die corrigeert de hoogte.
Zet je de bgl niet hier, maar ergens anders, dan zal je onzichtbare trappen maken. De hoogte van zo'n trap is het verschil in hoogte van de standaard scenery en de nieuw gemaakte.

Scenery library
Nu moeten we enkel FS nog laten weten dat we extra scenery op onze harde schijf geplaatst hebben. Dit gebeurt in FS zelf. Start FS op, en ga in het hoofdmenu naar
Settings/Scenery Library.

Klik op "Add Area.

Ga nu naar naar de map waar je de scenery plaatste, bvb. "c:\wereld\belgie\ebbr\"
Van zodra het vakje Scenery area title wordt ingevuld, herkent FS de aangeduide scenery, en mag je op OK klikken.

De volgorde van de scenery in de scenery library is van groot belang. Onderaan staan de grootste stukken, bovenaan komen de kleinste oppervlaktes. We beginnen onderaan met de wereld, daarboven komen de werelddelen, daarna landen en streken, dan pas steden, dorpen en luchthavens.
Als we dit even bekijken voor Belg´e: Belgium 2012 moet boven europa (EURE, EURW) staan, alle belgische luchthavens moeten boven Belgium 2012 geplaatst worden.

Waaraan kan je zien dat de volgorde niet juist is? Hoogtes van bepaalde scenery klopt niet, bomen en huizen op taxiwegen en runway's, zwevende huizen, bomen, runway's..., dit zijn enkele veel voorkomende ongemakken.
Scenery verplaatsen in de lijst gebeurt door deze aan te klikken, en dan op de knoppen "Move UP" of "Move Down" te klikken.

Lees altijd eerst de installatiehandleiding die gewoonlijk meegeleverd wordt. Soms moet je iets meer doen dan wat hierboven beschreven staat. Bijvoorbeeld:
In sommige scenery zitten effecten, bvb rokende schouwen, automatich opende poorten. Die effecten (*.fx) moet je in de map "FS\effects\" plaatsen.
Soms moet je de oorspronkelijke bgl-bestanden vervangen door andere aangepaste bestanden, dit gebeurt nogal eens als je landclass scenery installeert. Maak dus eerst en vooral een backup zodat je niets kwijt raakt...

Na installatie van scenery in FS2004 moet je eerst FS2004 afsluiten. Doe je dit niet, dan zal de nieuwe scenery niet actief zijn... Voor FSX is dit niet meer nodig.

Vind je de pas ge´nstalleerde scenery niet goed, dan kan je deze uit de database verwijderen door op "Delete Area" te klikken. Door dit te doen haal je de scenery uit de FS-database. Daarna moet je de mappen en bestanden nog wissen op de harde schijf.

Scenery voor FS2004 kan soms ge´nstalleerd worden in FSX, maar dit lukt niet altijd. Dan moet je op zoek naar een FSX-versie.

_____________________________________________________________________________