Caldera Blanca

Deze wandeling is één van onze favorieten. Het is wel geen van de gemakkelijkste, je loopt bijna 4 Km op lavapaden met klein los gesteente. En je hebt een klim van 260 m naar het hoogste punt van de Caldera Blanca. Maar het loont de moeite. Het uitzicht op de krater met een diameter van meer dan 1 Km doet je alle leed vergeten. Toen wij deze wandeling maakten kwam een grote raaf op verschillende tijdstippen kijken hoe we het deden. De vogel kwam zelfs tot op één meter afstand om een 'praatje' te maken.

De lengte van de wandeling is 9,4 Km. Wij hadden zo'n 4u 30min nodig om deze afstand te wandelen, de nodige pauzes inbegrepen. Doe stevige schoenen aan, neem genoeg drank en spijs mee. Doe deze wandeling met mooi, windluw weer. Het zal nog genoeg waaien boven.

Op de LZ-67 ter hoogte van coördinaat N29°02.605 W13°41.656 nemen we de weg naar het westen.
Die volgen we tot aan de parking, coördinaat N29°02.624 W13°42.097. Dit is zo ongeveer 750 m rijden.
Het eerste stuk van de weg gaat door landbouwgebied, daarna rijden we door de zwarte lavavlakte. Op de parking staat een infobord.

Gepakt met alles wat we nodig hebben vertrekken we in westelijke richting. Na ongeveer 1,9 Km wandelen staan we aan de ingang van de krater van de Montaña Caldereta . Zoals je ziet zijn de vulkanen niet zwart, deze oudere exemplaren waren te hoog om overspoeld te worden door de nieuwere zwarte lava van een jongere uitbarsting.
We nemen het pad op de helling van de Montaña Caldereta, in zuidwestelijke richting. Na 250 m zijn we terug op de zwarte lava. We gaan richting Caldera Blanca. Aan de voet van deze vulkaan moeten we even rechts tot aan het pad die omhoog loopt naar de rand van de krater . Eens op de rand moeten we nog 1,7 Km tot het hoogste punt.

Je kan hier terug, via dezelfde weg. Dit is het gemakkelijkst.
Je kan verder blijven lopen rond de kraterwand, maar dat is op sommige plaatsen heel gevaarlijk, omdat de rand zo smal wordt en er geen pad meer is. Je mag op deze plaatsen geen hoogtevrees hebben, want aan beide kanten gaat het steil naar beneden.
Optie 3: als we de track, beschikbaar op deze site, verder volgen, blijven we nog een stuk op de rand. Op N29°02.492 W13°44.028 verlaten we links de kraterrand. We dalen via een ander pad de helling af tot we terug op de scheiding van de zwarte lava en de vulkaan zitten. Nu wandelen we in Oostelijke richting terug naar de wagen.

GPS-Track              PDF-document              Filmpje