Ribeira dos Socorridos
Deze wandeling ligt ten westen van Funchal. De gepubliceerde track is 3,5 km lang. Heen en terug heb je dan ook 7 km in de benen. Hoogtevrees heb je best niet, want op sommige plaatsen sta je net op de rand van een diep ravijn.

Onze wagen hebben we geparkeerd op co÷rdinaat N32░39.152' W16░57.765'. Via een steile weg en brug ging het de autostrade over. Na de brug zagen we links de levada dos Piornais. Het water stroomt hier vrij snel. Je hebt er een informatiebord (N32░39.232' W16░57.731').

Het begin van de levada is afgedekt met betonplaten. Eens de huizen voorbij is de levada open en moet je op de boord wandelen. Deze is zo'n 40 cm breed. De eerste uitdaging komt er na zo'n 800 m wandelen. De levada gaat daar een stukje door de rotsen, en je moet goed bukken om er door te kunnen. De levada wordt dan voor een stukje aquaduct, ze is gebouwd op een boogbrug, om even verder terug de berg in te gaan. Gelukkig zijn er op de meeste plaatsen stevige balustrades om je aan vast te houden.

Op 1,1 km kruist een pad de levada. We nemen de trap naar rechts, naar boven. Over een afstand van 500 m winnen we 135 m aan hoogte. Een stevige klim. Het was even zoeken om op het juiste pad te blijven. Op een steile weg vonden we toen die andere levada, de levada do Corral. Net voor een muur konden we erlangs, naar links. We hebben die gevolgd tot het eindpunt van onze track. Onderweg lagen terug huizen langs de levada, en op die plaatsen was de levada terug afgedekt met betonplaten.

Het is waarschijnlijk een uitdaging om beide lavada's helemaal te verkennen, maar wij waren moe en heel tevreden toen we terug aan onze wagen kwamen.

Zorg voor goede wandelschoenen, neem water, eventueel eten mee voor onderweg. Neem geen risico's!

Klik op onderstaande foto om enkele foto's te zien van deze wandeling.

GPS-track              Document